Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης


Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης

Οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τα γλωσσικά ιδιώματα, τα τραγούδια, τα μοιρολόγια, οι θρησκευτικοί εορτασμοί και προκαταλήψεις μαζί με την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και τα γράμματα, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα στοιχεία ενός τόπου που διαμορφώθηκαν μέσα από την ιστορική πορεία και τους πολύπλευρους επηρεασμούς.

Στην Ιθάκη όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, η ενετική κατοχή άφησε πιο έντονα τα χνάρια της στην πολιτιστική εξέλιξη επηρεάζοντας την γνώριμη επτανησιακή παράδοση που σήμερα διατηρείται πιο πολύ στη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα ή την Κεφαλονιά.

Η φτωχή και άγονη Ιθάκη δεν μπόρεσε να κρατήσει τους κατοίκους της που στράφηκαν στην μετανάστευση ή το ναυτικό επάγγελμα για εξεύρεση πόρων ζωής, ιδίως κατά τον 20ο αιώνα η αραίωση του πληθυσμού παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Έτσι η Ιθάκη επηρεάζεται πάντα από διάφορα πολιτισμικά στοιχεία που έφεραν πίσω οι πολλοί και διάφοροι 'Οδυσσείς', ενώ αφομοίωνε και κρατούσε μόνο αυτές τις νέες τάσεις που ήταν ευεργετικές για το νησί, σε σχέση με τους καιρούς (χρονική περίοδο) και τις ανάγκες των κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

728x90 new