Koulouri is the most common snack-breakfast all over Greece |
Round shaped bread sprinkled with sesame, a kind of barley bun sold in the streets of cities by "koulouri" street vendors.
"Koulouri" was known even before the Byzantine times andit has been mentioned many times in texts such as in one by GregoriosKorinthou.
"Koulouri" is popular today in cities. Its first systematic production started in Constantinople and Thessaloniki and soon spread to other cities in the country. Special vendors used to sell them in the streets, outside factories, in baskets or hanging from a rope. These "koulourades" ("koulouri" vendors) usually came from poor, rural areas mainly from the AspropotamosTrikalon region and from Epirus where the best wish one could give a newborn baby boy was to become "a "koulouri" vendor in Constantinople" . This shows that it was a traditional profession that is still practiced in big cities.
"Koulouri" is made with white wheat flour with some salt and very little oil added to it. Before it is baked, it is sprinkled with sesame which is then baked with the "koulouri ", something that gives it a distinctive flavor. It is baked very early in the morning and then sold in the streets. When one day passes it loses its value because it becomes hard and the aroma of the sesame is lost.
Κουλούρι
Πρόκειται για ψωμί κυκλικού σχήματος, πασπαλισμένο με σουσάμι, ένα είδος κριθαροκουλούρας (κόλλιξ στα αρχαία ελληνικά), το οποίο πωλείται στους δρόμους των αστικών κέντρων από πλανόδιους "κουλουράδες".
Το κουλούρι είναι γνωστό τουλάχιστον από τους βυζαντινούς χρόνους ως "κόλλιξ" και "κολλίκιον" με το ίδιο σχήμα. "Κόλλιξ δε έστιν είδος άρτου περιφερούς (=κυκλικού) εξ ου τα παρ' ημίν κολλίκια" αναφέρει ο Γρηγόριος Κορίνθου στο έργο του "Πέρι της Ιάδος", 159, 549 (έκδ. Schaefer).
Τα κουλούρια σήμερα είναι κυρίως γνωστά στα αστικά κέντρα. Η πρώτη συστηματική παραγωγή του προϊόντος έγινε στην Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη και σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Τα πουλούσαν ειδικοί κουλουράδες στους δρόμους, στις εισόδους των εργοστασίων, μέσα σε καλάθια ή περασμένα σε σκοινί. Οι κουλουράδες αυτοί προέρχονταν συνήθως από φτωχές αγροτικές περιοχές και κυρίως την περιοχή Ασπροποτάμου Τρικάλων και την Ήπειρο, όπου η μεγαλύτερη ευχή για το νεογέννητο αγόρι ήταν "και κουλουράς στην Πόλη". Αυτό δείχνει ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό επάγγελμα, που μέχρι σήμερα ασκείται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το κουλούρι παρασκευάζεται από αλεύρι άσπρο σιταρίσιο μέσα στο οποίο τοποθετείται αλάτι και ελάχιστη ποσότητα λαδιού. Πριν ψηθεί πασπαλίζεται με σουσάμι που ψήνεται μαζί με το κουλούρι και δίνει την ιδιαίτερη γεύση. Φουρνίζεται πολύ πρωί και διατίθεται στην αγορά. Όταν περάσει μια μέρα χάνει την αξία του, γιατί σκληραίνει και χάνεται το άρωμα του σουσαμιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου