Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Fasolada ~ Φασολάδα

Fasolada,  (fasolia meaning beans) is a Greek and Cypriot soup of dry white beans, olive oil, and vegetables as peppers, sometimes called the "national food of the Greeks".


 Fasolada does not contain meat.

You will need:
1pound beans white 
1 medium onion 
3 medium carrots 
2 stalks celery 
1/2 cup. tomato paste
1 cup olive oil 
salt and pepper


Ηow to:
Soak the beans from the night before. Next morning strain them and rinse. 
In a big skillet or better in pressure cooker put enough water almost half as high as the skillet is. Put water to boil and add the beans.
Chop the onion and cut carrot in slices.
Add them in the skillet and the 2 stalks of celery.
Add the tomato paste, olive oil salt and pepper and stir well. Let it boil and lower to medium heat.Cook for about 1 1/2 - 2 hours.
If you use a pressure cooker lower when valve pomps up and cook for about half an hour.
Fasolada is ready when the soup is thick enough. If it's thin let it boil to absorve some of the water.



Υλικά
1 πακέτο φασόλια 3Α
1 μέτριο καρότο
σέλινο
περίπου μισή κούπα ντοματοπελτέ Κυκνος
1 κούπα ελαιόλαδο Αλτις
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Το επόμενο πρωί, τα σουρώνουμε και ξεπλύνετε. 
Σε ένα μεγάλη κατσαρόλα ή καλύτερα χύτρα βάλτε μέχρι τη μέση. Βάλτε το νερό να βράσει και προσθέστε τα φασόλια. 
Τρίψτε το κρεμμύδι και το καρότο κομμένο σε φέτες. 
Προσθέστε τα στη κατσαρόλα και το σέλινο. 
Προσθέστε την πάστα ντομάτας, ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Αφήστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά.Μαγειρέψτε για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες. 
Εάν χρησιμοποιείτε μια χύτρα ταχύτητας χαμηλώστε όταν η βαλβίδα πεταχεί και μαγειρέψτε για περίπου μισή ώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

728x90 new