Κουμ κουατ στα Κινέζικα θα πει “χρυσό πορτοκάλι”, και πραγματικά μοιάζει με μικρό, πολύ μικρό πορτοκαλάκι. Τρώγεται με τη φλούδα και η γεύση του είναι γλυκόπικρη. Το κουμ κουατ το έφεραν στην Κέρκυρα οι Βρετανοί (και συγκεκριμένα ο βοτανολόγος Σίντνεϊ Μέρλιν, γνωστός και για την ομώνυμη ποικιλία που ανέπτυξε στο χτήμα του προς τη Δασιά) το 1860. Φαίνεται ότι του άρεσε το κλίμα της Κέρκυρας, και στους Κερκυραίους άρεσε η γεύση και το άρωμά του. Σήμερα, κουμ κουατ καλλιεργούνται κυρίως στη Βόρεια Κέρκυρα και ειδικά γύρω από τις Νυμφές. Το λικέρ από κουμ κουατ έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας και υπάρχει τόσο στο χαρακτηριστικό πορτοκαλί όσο και στο (πιο φυσικό) κιτρινωπό χρώμα. Αλλά το κουμ κουάτ χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και κυρίως τη ζαχαροπλαστική όπου έχουμε γλασαρισμένα φρούτα, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, μέχρι και σε αρώματα!
Kumquat in Chinese means " golden orange " , and it looks like a small , very small orange. Eaten with the skin and its taste is bittersweet . The kumquat was brought to Corfu by the Britons (specifically botanist Sidney Merlin , known for the variety he developed in his farma near Dassia ) in 1860. It seems like the climate of Corfu and Corfu liked the taste and aroma . Today , kumquat grown mainly in the North Coast and especially around the Nymfes. Kumquat liqueur has become a trademark of Corfu and there is in characteristic colours orange and the ( more natural ) yellowish color. But kumquat is used mainly in cooking and baking where we candied fruits , jams and preserves and perfumes !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου